Yrkesgymnasier ger valfrihet

#

Marina läroverket

På Marina Läroverket får ungdomarna gå till sjöss.

Friskolor kan ge valmöjligheter, flexibilitet och variation som kommunala skolor inte alltid kan. Dessutom passar inte alla skolor alla elever. Det anser Maria Hernroth, vd på Peabskolan. Trots det menar Maria att de inte är en konkurrent till kommunala skolor, snarare tvärtom.

– Vi fungerar mer som ett komplement. Vissa saker kan stora, kommunala skolor göra bättre medan vi med vår litenhet kan erbjuda en flexibel och familjär utbildningsmiljö där alla pedagoger känner och tar ansvar för alla elever. Den viktigaste skillnaden är nog att vi kan erbjuda att vara en del av arbetslivet och ha skola och arbetsplatsförlagt lärande under samma tak. Det ger möjligheter till en kvalitetssäkrad och omfattande praktik, säger Maria.

Peabs flexibilitet skapar också möjlighet för människor som söker sig till Sverige.

– I samband med flyktingkrisen 2015 kunde vi ta emot 100 nyanlända ungdomar inom ramen för språkintroduktion. Många av dem siktar nu på att bli behöriga och fortsätta på vårt Bygg- och anläggningsprogram, berättar Maria.

Ett annat gymnasium med yrkesutbildningsprogram är Marina Läroverket utanför Stockholm. Skolan använder världen som klassrum och egna segelfartyg som verktyg. Alla elever gör delar av sin utbildning ombord på skolans båtar i Östersjön, Atlanten och Medelhavet, där de praktiserar navigation och sjömanskap. Dessutom väver man in andra ämnen under seglatserna, till exempel genom att intervjua den engelsktalande lokalbefolkningen i Dover och ta vattenprover inom biologin.

– Alla våra elever seglar på världshaven, med samma skolpeng som alla andra, utan att betala några avgifter, säger vd Anders Paulsen.

TEXT: Nella Bergström och Sophia Utterbäck

Artikeln är hämtad ur DN-bilagan Friskolor gör skillnad, 2017. Läs alla artiklar ur bilagan här.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter