”Vi känner inte igen oss i diskussionen om friskolor”

vargenSven Ylipää, rektor på Friluftsskolan Vargen i Kiruna, förklarar varför de valde att ombilda sin skola till ett aktiebolag och varför ett överskott ger en tryggare skola. ”Vi är så långt ifrån riskkapitalister man kan komma. Vi är ett gäng lärare som driver skolan utifrån en gemensam pedagogisk idé”

 

Friluftsskolan Vargen i Kiruna startades av fem lärare som såg en möjlighet att prova sin pedagogiska idé om ett aktivt friluftsliv tillsammans med eleverna fullt ut.

 

– Vi är så långt ifrån riskkapitalister man kan komma. Vi är ett gäng lärare som driver skolan utifrån en gemensam pedagogisk idé, säger Sven Ylipää, som är rektor på Friluftsskolan Vargen.

 

– Det var ett stort steg för oss att lämna den kommunala skolan och vi gjorde det med blandade känslor eftersom vi trivdes så bra. Men det var chans som man bara får en gång i livet, fortsätter han.

 

Lärarna arbetade tillsammans i en kommunal skola i Kiruna och var alla intresserade av att vara ute i naturen tillsammans med sina elever och ta till vara de förutsättningar som finns när man bor i fjällvärlden. Lärarna såg att friluftslivet var positivt i arbetet med eleverna, bland annat i att bygga relationer mellan elever men också mellan elever och lärare. Idén med att starta en skola föddes när de planerade sina egna barns fortsatta skolgång.

 

– Vi var några lärare som hade barn på Vita Viddernas Barnskola, som är Kirunas första friskola, och som då var en I Ur och Skur-skola. När barnen skulle lämna skolan och gå vidare till mellanstadiet fanns det ingen fortsättning med den inriktningen på utomhuspedagogik. Barnen skulle spridas ut på de kommunala skolorna och vi såg en chans att ge dem en fortsättning.

 

Sven Ylipää och hans kollegor bestämde sig för att starta en ny skola och lämnade in en ansökan till Skolverket 2004. De fick nej från kommunen, men Skolverket gav dem tillstånd att starta Friluftsskolan Vargen.

 

Ni hade inte fått starta om kommunen haft vetorätt?

– Nej, och jag måste säga att vi fortfarande inte är fullt accepterade i kommunen. Det finns många åsikter om friskolor, eller privata skolor som vissa kallar det, särskilt nu i valtider.

 

Lärarna drog igång skolan i det gamla Jägarregementet som var nedlagt. De byggde, målade och ställde i ordning allt tillsammans med föräldrar och när de startade hade skolan 48 elever. Idag går det 132 elever i årskurs 4-9 på skolan. Idén bakom skolan är att utnyttja fördelarna med att bo i fjällvärlden och eleverna får ta del av en mängd friluftsaktiviteter utomhus. De yngre eleverna i årskurs 4-6 är bland annat utomhus en halvdag i veckan på lägerskola.

 

– Den här närheten till varandra och de relationer som uppstår genom våra utomhusaktiviteter har vi igen i klassrummet. Vi når bra resultat med eleverna och det är ju vad det ytterst handlar om. Om vi gör ett dåligt jobb så är det ingen som vill komma till oss.

 

När ni startade var ni en ekonomisk förening men har valt att ombilda till aktiebolag, hur kommer det sig?

– Fram till för tre år sedan var vi ekonomisk förening, men vi övergick till aktiebolag eftersom vi hade svårigheter att handla inventarier på faktura. Vi var tvungna att skicka in vårt senaste bokslut för att kunna göra inköp och vi fick ofta frågan om hur seriösa vi verkligen var. Vi är idag tre lärare som äger och driver skolan. Det finns ingen extern ägare av aktierna som kräver en vinst. Dessutom är det större insyn i ett aktiebolag än det är i en ekonomisk förening, boksluten finns till och med tillgängliga på internet. Vi förstår inte varför det skulle vara fel att driva det i AB-form. Vi känner naturligtvis krav på att gå med överskott för att ha marginaler om något händer och för att kunna investera i verksamheten.

 

Hur ser framtiden ut?

– Vi har inga ambitioner att växa just nu. Däremot ska vi utvidga vårt samarbete med Vita Viddernas barnskola som har barn i årskurs F-3. Vi ser en styrka i småskaligheten – vi är en liten skola där vi känner alla elever och föräldrar och det vill vi inte ändra på.

 

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter