Tjejer + teknik = sant

#, #

Rebecka Svensson

Ett gymnasium som ägs av lärarna hör inte till vanligheten, inte heller ett teknikgymnasium där eleverna till 30 procent består av tjejer. ABB Industrigymnasium i Västerås togs över av lärarna när förre ägaren ville avveckla verksamheten. I dag finns skolan på tre orter och Västeråsskolan med sin teknikprofil attraherar både tjejer och killar.

– Jag känner inte till något annat fall där lärarna äger skolan. Enligt min bedömning yttrar det sig i ett ovanligt stort engagemang och en ansvarskänsla – lärarna månar om helheten i verksamheten, säger Hans Jakobsson som är rektor på Västeråsskolan sedan ett år tillbaka.

Att skolan med sin tydliga teknikprofil lyckas locka till sig en stor andel tjejer menar han har sin förklaring bland annat i gymnasiereformen och det nya teknikprogrammet som han beskriver som en succé.

– Det är ett brett program med många möjligheter att läsa vidare inom olika områden. Det nya teknikprogrammet har lyckats locka till sig fler tjejer, inte bara hos oss. Vi har inte gjort någon särskild satsning mot tjejer men det finns en hög ambitionsnivå både hos lärare och hos elever på skolan, vilket resulterar i ett högt betygsintag. Det är naturligt att det lockar fler tjejer eftersom de oftast har högre betyg än killar. När det redan går många tjejer på ett program så drar det automatiskt ytterligare tjejer.

Rebecca Svensson går i trean på teknikprogrammet med inriktning mot produktionsteknik.

Varför valde du teknikprogrammet på ABB?

– För att jag är väldigt intresserad av teknik rent allmänt. Jag tycker det är intressant att ta reda på hur olika saker fungerar. Programmet ger en bra grund inför framtiden, framförallt om man vill jobba på företag som producerar saker eller utvecklar nya produkter.

Valet stod mellan naturvetenskapligt program och teknik, men det var skolan som avgjorde att hon valde teknik. Här har alla en hög ambition och lärarna är väldigt engagerade i sina elever och kunniga i sina ämnen, menar hon. Dessutom är det en ganska liten skola och alla känner varandra.

Varför tror du att det går många tjejer på skolan? 

– Dels för att det är en väldigt bra skola med höga ambitioner och duktiga lärare, men jag tror också att det börjar bli en trend att fler tjejer väljer teknikprogram. När jag började på skolan lade de till tre olika profiler, vilket har ökat bredden på utbildningen och också möjligheterna efter den.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

– Plugga vidare till civilingenjör i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Fakta om ABB Industrigymnasium

  • Grundades 1994 och är en av Sveriges första friskolor
  • Skolan har cirka 500 elever fördelade på tre orter; Västerås, Ludvika och Sala
  • Skolan ägs och drivs av personalen
Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter