”Ta gymnasievalet på stort allvar”

#

mattiashallberg_250

Mattias Hallberg

Ta gymnasievalet på stort allvar, prata med din SYV, googla. Eller varför inte skugga en elev på skolan som du är intresserad av? Välj sedan en skola som passar dig – och glöm inte plugga sista terminen i nian! Det är råd som Mattias Hallberg, med lite distans till sin egen gymnasietid, vill ge till niondeklassare inför gymnasievalet.

 

Det är nu hög tid för landets niondeklassare att fundera över sitt val av gymnasieutbildning. Vi har frågat Mattias Hallberg hur han tänkte när han valde till gymnasiet – och vilka råd han vill ge alla som nu ska göra sitt val.

 

Många ser säkert valet till gymnasiet som ett väldigt viktigt val som har stor betydelse för ens framtid, hur tycker du generellt att man ska tänka kring det?
Jag tycker man ska ta gymnasievalet på stort allvar. För många unga människor är detta första chansen att göra ett val som påverkar hela livet. Gymnasiet är den plats utanför hemmet där ungdomar spenderar mest tid under några av de viktigaste åren i ens liv. Därför tycker jag att man ska försöka samla in så mycket information som möjligt från olika skolor. Lyssna inte bara på föräldrar, syskon och kompisar utan det viktigaste är att bilda en egen uppfattning.

 

Vad var viktigast för dig när du valde gymnasieutbildning?
Helt fel saker. Jag valde nämligen den skola som låg närmast mitt föräldrahem och inte den skola som passade mig bäst. Det var ett val jag fick ångra och efter ett år på en skola som inte passade mig för fem öre bestämde jag mig för att byta skola och börja pendla till Göteborg. Det var det bästa beslutet jag fattat i hela mitt liv. Det som gjorde min nya skola så bra för mig var att det gick färre elever där och stämningen var mer familjär. Nästan alla elever kände varandra och både lärare och elever var mycket måna om att vi skulle ha en positiv skolanda. Lärarna uppmuntrade också nyfikenhet och initiativ från eleverna på ett väldigt välkomnande sätt. Att det var en vacker skolbyggnad i centrala Göteborg skadade inte heller.

 

Har du några tips om vart man kan vända sig för information inför gymnasievalet?
Internet! Googla, googla, googla. Tro inte på allt du läser och var kritisk, men med det sagt så finns det massvis med information där ute. Jag vet att många tycker det kan vara svårt att förstå hur programvalen kommer påverka ens möjligheter i framtiden och för att vara säker på att man förstått systemet rätt kan det vara bra att prata med sin SYV (studie- och yrkesvägledare, red. anm.). När det kommer till att veta om en viss skola är bra eller inte så skulle jag också säga att det är fantastiskt bra att gå på öppet hus eller att skugga en elev som går där idag. Då får man den bästa informationen.

 

Något annat du vill tillägga?
Även om det kan ta mycket tid att välja gymnasiet skola så får du inte glömma att plugga under vårterminen i 9an! Hur bra betyg du får kommer påverka om du kommer in på den skolan och det program du vill. Utan betygen kanske du får ditt andra- eller tredjehandsval och det är inte kul för någon.

 

Mattias Hallberg är 25 år och bor just nu i Washington DC där han gör praktik på Svenska Ambassaden. Mattias har sysslat med skolpolitik på det ena eller andra sättet sedan han började gymnasiet och det engagemanget gjorde att han både fick jobba för utbildningsutskottets ordförande i riksdagen och i två år vara ordförande för Sveriges Elevkårer. När han kommer tillbaka till Sverige tänker Mattias fortsätta sina studier i nationalekonomi, också där med inriktning på utbildningsfrågor.

 

Se också

video_elever

Tips till dig som ska välja

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter