Prao i riksdagen

#, #

Axel går i årskurs åtta på Kunskapsskolan i Lund. Han är ordförande i elevrådet på skolan och mycket intresserad av samhällsfrågor och politik. Axel är också aktiv i miljöpartiets ungdomsförbund grön ungdom. Axel har lyckats ordna sin drömarbetsplats – riksdagen – till praoveckan. Under en vecka har han följt den miljöpartistiska riksdagsledamoten Mats Pertoft.

axel1

Sista dagen på veckan summerar Axel och Mats veckan över en fika i riksdagshuset. Veckan har varit omväxlande. Axel har bland annat deltagit på riksdagsgruppsmöte, varit med på besök av en gymnasieklass, ett seminarium om riskkapitalbolag, en votering, lyssnat till en skattedebatt från läktaren i kammaren, träff med transportfacket och pratat kilometerskatt, träff med Sveaskog om biobränslen och deltagit i gruppmöte inför skatteutskottet.

Var det som du trodde Axel?

- Nej, riksdagsarbetet var mer varierat än jag trodde innan. Att man träffar så många grupper och tar emot besök hade jag inte riktigt koll på. Men en hel del visste jag eftersom jag är så politiskt intresserad.

Mats inflikar att han är är imponerad och tycker att Axel verkligen hängt med bra i många svåra diskussioner.

Vad var roligast?

- Att få lämna in en egen skriftlig fråga!

Axel har fått komma på en idé och själv författat en skriftlig fråga som Mats lämnat in. Alla ledamöter kan fråga valfritt statsråd om någonting de vill ha svar på. Axel frågade demokratiminister Birgitta Ohlsson om regeringen kan tänka sig att införa en försöksverksamhet i någon region med rösträtt från 16 års ålder. När svaret kommit från ministern ska Axel så klart få del av det.

Hur var det att lyssna på en politisk debatt Axel?

- Det var skoj. Lite svårt från början, men efter ett tag kom jag in i det och skillnaderna mellan partierna blev tydliga. Det fanns en tydlig skiljelinje mellan att vilja höja eller sänka skatter.

Vad tar du med dig från denna vecka?

- Jag har lärt mig mycket och fått se hur det går till bakom besluten. Hur praktiskt politiskt arbete går till i riksdagen. Kul att se att man kommer bra överens mellan partierna trots att man kan tycka olika och bråka lite i debatterna.

- Det var roligt att ha en sådan intresserad elev som Axel här! Annars tar jag inte emot många praoelever, men detta var skoj! Bra också att det var en vecka med många olika saker som hände, men utan resor i landet som det annars ofta är, tycker Mats Pertoft.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter