”På vår skola har vi tillgång till mattefilmer”

#

emma2

Emma Hulsin är en av få tjejer på teknikprogrammet på DCC, Design & Construction College. Men ensamt är det inte – tvärtom. Hon trivs och får genomföra saker hon drömmer om, redan under gymnasietiden.

Vad var viktigt för dig när du valde program och skola?

– För mig är kontakten med lärare och rektorer det viktigaste hjälpmedlet man kan ha i skolan. Jag letade efter en skola där jag kunde nå mina mål i de olika ämnena genom att hela tiden ha en bra dialog med lärarna för att veta var på betygsskalan jag låg. Teknikprogrammet är ett riktigt brett program där det är viktigt att vara studiemotiverad för att inte hamna efter. Jag har aldrig upplevt det omöjligt att få ett rättvist betyg i något ämne sedan jag började på DCC. Lärarna finns alltid nära till hands och hela skolan har en riktigt härlig atmosfär där alla pratar med alla.

Hur är att vara tjej på teknikprogrammet på DCC?

– Innan gymnasiet var jag sjukt orolig för hur det skulle vara att som tjej gå teknikprogrammet. Jag tänkte att jag skulle bli diskriminerad, utanför eller helt enkelt bli ensam tjej. Det var det första jag nämnde för min rektor när jag började. Då såg vår underbare rektor Henric till att tjejerna från alla teknikprogram samlades och gick och fikade tillsammans, för att lära känna varandra. Sedan dess fikar vi en gång i veckan och håller koll på allt som händer. Och vi är sex tjejer i min klass, så jag känner mig absolut inte utanför! Under lunchen äter vi också ofta med olika personer, från andra program.

Beskriv vad som är speciellt med att gå på Design & Construction College?

– För just teknikprogrammet kan det vara svårt att hänga med i matematiken, för det går väldigt fort framåt. Men på vår skola har vi tillgång till mattefilmer som läggs upp några gånger i veckan. Där får vi introduktion till de uppgifter som vi kommer hålla på med under lektionen, och kan fråga direkt om det är någonting vi inte förstod. På det sättet är vi aktiva i vårt matematiska språk även utanför skolan och det blir lättare för läraren att hjälpa oss under lektionerna. Vi har också matkort, vilket gör det mer spännande att äta lunch varje dag. Antingen går vi i grupper från olika klasser och program, eller så väljer hela klassen att äta på samma ställe. Vi får en helt annan sammanhållning och har alltid något att prata om innan lunch, var vi ska äta!

Vad är det bästa med din skola?

– DCC har ett motto som lyder att man kan bli vad man drömmer om. Men det bästa är att man kan genomföra saker man drömmer om, även under gymnasietiden. Skolan är öppen för allas idéer och ger eleverna verktyg att genomföra det vi vill, vilket man absolut inte kan uppleva på alla skolor.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

– Efter gymnasiet kommer jag troligen försöka jobba ett år, för att få erfarenhet. Med tanke på det underlag jag får från DCC kommer jag nog inte att behöva gå arbetslös speciellt länge. Jag har också som mål att studera på högskolan strax efter studenten. Vi får se om det blir i Stockholm eller inte, men jag kommer i alla fall satsa på att bli husarkitekt!

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter