Omvalet – hur fungerar det?

#

kicki_thumb

Hallå där Kicki Lodin, Skolvalets studie och yrkesvägledare…

Hur funkar omvalet till gymnasiet?

– Det är viktigt att veta att det inte står i lagen att kommunen måste erbjuda ett omval. De flesta kommuner gör det säkert ändå, men det är alltså ingen skyldighet. Om kommunen gör det så kan man säga att ”omvalet” är det verkliga valet. Poängen med det första valet är att skolorna ska kunna planera sin verksamhet efter hur eleverna väljer. Det hoppas jag att studie- och yrkesvägledarna ute på skolorna har informerat sina elever om.

Är det vanligt att elever ångrar ditt första val?

 – Bland mina elever så brukar det vara ungefär tio procent som av någon anledning ångrar sitt första val helt. Något fler brukar stuva om i sin lista mellan val och omval. Men vi pratar inte så mycket om att ångra sig, utan om att omvalet ger eleverna längre betänketid. Jag brukar uppmuntra eleverna att tänka igenom sitt beslut.

De elever som ångrar sig helt, vad kan det bero på?

 – De kan till exempel ha fått helt ny information. Kanske har det program man sökt fått så få sökande att det inte kommer starta. Då måste man söka något annat. Det kan också vara så att man har fått information om skolan eller programmet från någon bekant som gör att man ångrar sig.

Vad ska man göra om man ångrar sitt första val?

 – Då gör man valet igen helt enkelt. Men om du gör ett omval så måste du se till att allt görs korrekt, att du skriver ut blanketten och skriver under. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker.

Vad händer om man inte gör något omval alls?

 – Då är det ditt första val som gäller.

Vad är ditt bästa tips till elever som är osäkra på om de har valt rätt?

 – Jag brukar uppmuntra mina elever att gå på en ”prova på-dag” på skolor. Då har man chansen att både vara med på undervisningen och känna in stämningen och att prata med elever och lärare.

Här kan du fråga Kicki Lodin och Friskolornas riksförbunds jurister om skolvalet

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter