”Nu har engelska blivit som mitt andra förstaspråk”

#

elias

Hur är det att ha engelska som undervisningsspråk när man har svenska som förstaspråk? Det vet Elias Mattson, förstaårselev på Internationella Engelska Gymnasiet i Stockholm.

 

Varför valde du Internationella Engelska Gymnasiet?

– Jag har gått i Engelska Skolan i Täby sedan årskurs sex. Det var min mamma som hittade Engelska Skolan och tänkte att skolans profil, med engelska och tydliga ordningsregler, skulle passa mig bra. Vi bor i Vaxholm så jag fick åka en bit, men hon hade rätt. Att jag sedan valde Engelska Gymnasiet berodde på att jag trivts så bra från sexan till nian. Undervisningen på engelska var inte den viktigaste orsaken egentligen.

Hur är det att gå i skolan på engelska när du pratar svenska hemma?

– Det var bara precis i början som det var svårt. Man kom in i det jättesnabbt, det tog bara någon månad. Nu har engelska blivit som mitt andra förstaspråk. Jag kan till och med komma på att jag inte vet vad något heter på svenska.

Pratar ni engelska på rasterna också?

– Nej, fast ibland smälter det ihop. En del har föräldrar som är engelskspråkiga men de flesta har inte det.

Vad är det bästa med din skola?

– Jag gillar som sagt att det är ordning och reda. Men det jag gillar allra bäst är att skolan har ett hussystem, som i Harry Potter. Alla elever och lärare är indelade i hus – eller våningar egentligen – och så tävlar vi mot varandra. Nu senast var det i schack. Det är inte blodigt allvar utan gör bara att det blir bra stämning och gemenskap.

Vad tänker du allmänt om att välja skola?

– Jag tycker det är bra att man kan välja en skola som passar en själv. Jag är intresserad av film, spel och musik och då är ju mycket ändå på engelska. Och så har jag valt att gå Samhälle med Drama, vilket passar mig. Min lillasyster skulle inte alls trivas lika bra här. Hon har valt Kunskapsskolan med fotbollsinriktning, det är hennes grej.

Du åker väldigt långt varje dag, hur är det?

– Det går bättre än jag trodde. Nu tänker jag knappt på att det är en timmes resa. Jag trivs så bra att det är värt det.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter