Nöjda barn och trygga föräldrar på Solberga förskola

#

Solberga
Bara ett år efter att den första förskolan öppnade i Lindesberg har intresset bland föräldrar i grannkommunerna skjutit i höjden. På Solberga förskola står flexibilitet och tillgänglighet i fokus, för att både barn och föräldrar ska känna sig trygga.

– Vi ville starta en förskola som var bättre och mer flexibel än den kommunala, för att göra det så enkelt för föräldrarna som möjligt, säger Maria-Pia Karlsson som tillsammans med Anna Almlöf startade och nu driver Solberga sedan januari 2015.

Många föräldrar arbetar på de stora industrierna på orten, arbetsplatser där dagarna börjar tidigt. Därför är det viktigt med generösa öppettider, och till skillnad från i den kommunala verksamheten har Solberga inga stängningsdagar.

– Vi schemalägger planeringsdagar på helgerna istället. På Solberga vill vi erbjuda mer, helt enkelt. En annan sak är våra frukostpåsar och matlådor. Vi kan ordna två alternativ för middagslådor varje dag som föräldern kan beställa och sedan ta med sig vid hämtningen. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för föräldrarna. En annan viktig del av verksamheten är en nära kontakt med föräldrarna, att vara tillgängliga och finnas i olika sociala medier.

– Det kan vara jobbigt att lämna ett gråtande barn på morgonen, och man kanske oroar sig som förälder. Att då skicka ett mms när barnet är glatt igen och leker är en sådan där liten detalj som kan göra att även föräldern känner sig trygg och vet att barnet har det bra.

Bara under det första året sköt Solbergas popularitet i höjden, många står i kö och förskolan fick förfrågningar även från grannkommunerna.

Det här är en del av broschyren För valfrihet för barn och föräldrar från Friskolornas riksförbund (nytt fönster).

Större mångfald än någonsin

Andelen elever som går i fristående förskolor och skolor ökar. Och aldrig tidigare har de pedagogiska alternativen varit så många för föräldrar och elever. Det är en mångfald som blivit möjlig tack vare rätten att välja förskola och skola.

Mer läsning om mångfalden i skolan

Disciplin och en internationell pedagogik på Engelska skolan

Helhetslösning för varje elev på Pusselbiten skola

Med personlig utveckling på Lust & Lära

 

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter