Inför gymnasievalet – vad är viktigt för dig i din gymnasieutbildning?

#

Emil Gustavsson

Nu är det hög tid för landets niondeklassare att fundera på vad och var de vill gå i gymnasiet. I januari och februari är det på de flesta håll dags att göra sitt val. Det cirkulerar mycket information om gymnasievalet och det är många frågor att ta ställning till som elev. För att ge lite vägledning har vi frågat Emil Gustavsson, ordförande i Sveriges Elevkårer, om hur han tänker kring gymnasievalet – och hur han tänkte kring sitt eget val.

Hur tycker du att unga ska tänka när det gäller valet till gymnasiet?

- Jag tycker att det främst är viktigt att vända frågan till sig själv. Vad är viktigt för mig i min gymnasieutbildning? Är det att få jobb direkt efteråt? Är det viktigt att få plugga något som är intressant? Vill jag läsa vidare på högskola? Besvara de frågorna för dig själv först, innan du pratar med andra om det. Sen tycker jag att man ska välja det som känns bäst, inte vad som kan vara bäst om fem år. Många elever upplever en rädsla över att välja ”fel” och väljer därför breda utbildningar som ekonomi eller natur. Det är absolut bra utbildningar men det är inte fel att våga välja en lite smalare utbildning. I framtiden kommer vi ändå att arbeta med många olika saker, och utbilda oss många gånger under vårt arbetsliv så det är absolut inte så att det du väljer när du är 16 år är det som du kommer jobba med för resten av ditt liv. Sen en sista sak, fundera på hur väl du kommer trivas på skolan du väljer och kolla gärna om det finns en elevkår där eller inte.

Vad var viktigast för dig när du valde gymnasieutbildning?

- Jag ville studera något som jag var intresserad av. Jag tyckte att matematik, fysik och biologi var roligt. Däremot gillade jag inte språk så mycket och därför valde jag naturvetenskapliga programmet. Det känns nu i efterhand som helt rätt val eftersom jag pluggar inom dessa områden nu under min högskoletid!

Har du några tips om vart ungdomarna kan vända sig för att få den bästa informationen inför valet?

Det finns flera hemsidor som man kan söka bra information på. Gymnasieguiden.se är en sådan och valjaskola.se är en annan. Där finns bra information om skolor och olika program! I övrigt tycker jag att man ska vända sig till sin studie- och yrkesvägledare. Gör gärna det tidigt under högstadiet, så att du får ordentlig tid till att tänka igenom dina alternativ.

Något annat du vill tillägga?

Gymnasietiden är fantastisk och det är något som många beskriver som den bästa tiden i livet. Se till att ta tillvara på hela tiden under gymnasiet, även det som händer utanför klassrummet. Förhoppningsvis har du kanske en elevkår på din skola som gör roliga och viktiga saker för att öka din trivsel. Om det inte finns en elevkår, så kan du alltid starta en och engagera dig tillsammans med dina skolkompisar. Lycka till!

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter