Hallå där Jakob Amnér! Hur ska niondeklassarna tänka inför gymnasievalet?

#

Jakob AmnérValet till gymnasiet närmar sig och det är mycket för niondeklassarna att tänka på. Här tipsar Jakob Amnér, ordförande i Sveriges elevråd SVEA om vad som är bra att tänka på.

Det börjar bli dags för landets niondeklassare att fundera närmare på sin gymnasieutbildning. Vilken skola, vilket program, vilken inriktning? Det cirkulerar mycket information om gymnasievalet och det är många frågor att ta ställning till som elev. För att ge lite vägledning har vi bett Jakob Amnér, ordförande i Sveriges elevråd SVEA, om lite tips och frågat om hur han tänkte kring sitt eget val.

Hur tycker du att unga ska tänka när det gäller valet till gymnasiet?

-Jag tycker det är viktigt att se gymnasievalet som en möjlighet att få forma sina tre kommande år i skolan. Valet av program och inriktning öppnar för att forma sin utbildning utifrån både intresse och framtidsambitioner. Att välja ett program som känns bra och meningsfullt kommer med största sannolikhet också öka motivationen för studierna.

-Ett bra tips från mitt håll är att utnyttja möjligheten att använda er av skolans studie- och yrkesvägledare. Det finns väldigt många program, inriktningar och gymnasieskolor som arbetar på olika sätt. För att få en samlad bild och lokalisera sig i den djungel som gymnasievalet kan upplevas som, tycker jag att ni elever ska utnyttja den resurs som studie- och yrkesvägledaren ska vara i detta.

Vad var viktigast för dig när du valde gymnasieutbildning?

-Jag har sedan årskurs fem varit säker på att jag vill bli journalist, vilket gjorde att jag var övertygad om att jag skulle gå Samhälle Media på gymnasiet, vilket jag också gjorde. För min del handlade alltså valet om att hitta en skola med det programmet och den inriktningen.

-I efterhand kan jag ångra att jag inte kollade runt mer innan jag gjorde mitt val. Jag har insett att det finns fler möjligheter och många program som hade varit roligt att läsa utan att mina förutsättningar att i framtiden bli journalist hade blivit sämre.

Har du några tips om vart ungdomarna kan vända sig för att få den bästa informationen inför valet?

-Jag tycker verkligen att elever ska söka sig till Studie- och yrkesvägledaren. Det ska vara en person som kan vägleda er i valet. Finns det ingen utbildad studie- och yrkesvägledare på er skola eller har denne inte tid, är detta något jag tycker ni ska kräva att er rektor löser.

-Utöver detta kan det vara smart att kontakta gymnasieskolor där du är intresserad av ett visst program, både för att ställa frågor men också för att eventuellt kunna göra ett besök. Jag skulle också tipsa om att kontakta skolans elevråd för att fråga om deras verksamhet och hur de upplever sin skola.

Något annat som ungdomarna inte får missa?

-Ta chansen att engagera er i er skola! Skoltiden är viktig och du ska både trivas, må bra och få rätt förutsättningar för lärande. Genom engagemang i exempelvis elevråd eller som elevskyddsombud så bidrar du både till en bättre och mer demokratisk skola samtidigt som du får med dig viktiga erfarenheter och kunskaper.

-Utöver detta vill vi också påminna om att alla elever, oavsett program har rätt att få grundläggande behörighet till vidare studier efter gymnasiet. Om du läser på ett yrkesprogram har du rätt att lägga till kurser och forma ditt program så att du kan plugga vidare sen. Det är en viktig rättighet för att du ska kunna göra ett val utifrån vad du är intresserad av! Ha det fint!

Läs fler artiklar och intervjuer om gymnasievalet här.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter