Friskolekonkurrens ger högre resultat

#, #

Forskare vid Harvarduniversitetet och Münchens universitet har visat att friskolekonkurrens förbättrar länders prestationer i den internationella Pisa-studien. Resultaten ligger i linje med en svensk studie från IFAU som visar att konkurrens från fristående skolor ger högre resultat för alla elever i kommunen.

resultaten_okar

I december 2013 visade den internationella Pisa-undersökningen att svenska elevers kunskaper i matematik, naturkunskap och läsförståelse har sjunkit drastiskt. Undersökningen visar att den svenska skolan står inför stora utmaningar.  Däremot visar undersökningen inte alls vad nedgången beror på.

I debatten om sjunkande skolresultat har det hävdats att det är det fria skolvalet som är boven i dramat. Men enligt forskarna Martin West vid Harvarduniversitetet och Ludger Wössmann vid Münchens universitet saknar påståendet vetenskapligt stöd. West och Wössmann menar att det i själva verket är tvärt om – att friskolekonkurrens förbättrar länders prestationer i Pisa-studien.

Resultaten bekräftas av IFAU:s svenska studie, genomförd av Anders Böhlmark och Mikael Lindahl, där det framgår att en ökning av andelen friskolor med 10 procent i en kommun leder till 3-5 procent förbättringar av resultaten för samtliga elever i kommunen.

Läs gärna mer:

http://www.voxeu.org/article/competition-private-schools-boosts-performance-system-wide

http://www.ifau.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Fler-friskolor-forbattrar-elevers-resultat/

 

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter