Fridaskolorna: ”Vi har världens viktigaste jobb”

#

Malin Johansson, vd Fridaskolorna

Bild: Fridaskolorna

Fridaskolorna startade i Vänersborg 1993. Drivkraften bakom initiativet att starta en skola var en vilja att ta ett större ansvar för att utveckla svensk skola och skapa en organisation med en tydlig vision.

Fridaskolornas utbildningsidé är att utbilda tågluffare. Malin Johansson är VD för Fridaskolorna och förklarar vad det betyder.

– Med den metaforen menar vi att vi ser som vår främsta uppgift att våra elever blir förväntansfulla och rustade med kunskap, nyfikenhet, självförtroende och ansvarskänsla för att tillsammans med andra kunna finna sin egen väg i livet.

Visionen genomsyrar hela verksamheten och är vägledande för alla som arbetar inom Fridaskolorna.

– Att dela en stark gemensam vision med kolleger från alla personalkategorier skapar en gemenskap och bidrar till känslan att vi har världens viktigaste jobb. Genom att skicka ut individer i livet som är rustade med goda värderingar och en hög grad av solidaritet tänker vi att sannolikheten för att världen ska förändras till det bättre ökar. Vi ser positivt på framtiden.

Idag finns Fridaskolorna också i Trollhättan, Uddevalla, Mölnlycke och Göteborg och driver förskolor, grundskolor, fritids och en gymnasieskola.

– När vi startade hade vi 72 elever. Under de 25 år som gått har vi i relativt lugn takt stadigt låtit organisationen växa och utökat med fler verksamheter och fler enheter från grunden. I dag har vi över 3 000 barn och elever och cirka 500 anställda.

Det här är en del av broschyren För valfrihet för barn och föräldrar från Friskolornas riksförbund (nytt fönster).

Större mångfald än någonsin

Andelen elever som går i fristående förskolor och skolor ökar. Och aldrig tidigare har de pedagogiska alternativen varit så många för föräldrar och elever. Det är en mångfald som blivit möjlig tack vare rätten att välja förskola och skola.

Mer läsning

Läs fler artiklar om mångfalden bland friskolorna.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter