Fråga vår SYV Kicki om omvalet

#

kickiHallå där Kicki Lodin, Skolvalets studie och yrkesvägledare…

Just nu sitter många elever och funderar på omvalet till gymnasiet. Vad är ditt bästa tips till den som undrar om hen har valt rätt?

– Tänk efter om något har ändrat sig sedan du gjorde ditt första val. Har du fått veta något nytt om det program du valt, har du kommit på vad du vill göra efter skolan, har du fått några nya intressen eller vänner som är viktiga för ditt val. Om inte, så kanske du är nöjd med ditt val. Ibland finns det möjlighet att byta skola eller program när skolan har börjat i höst om det finns någon plats ledig.

Vad kan man fråga dig om via Skolvalet?

– Du kan skriva och fråga om vilka program som kan passa dig utifrån dina intressen och framtidsplaner eller om du inte vet vad du vill, vad går man då.

Har alla kommuner omval?

– De flesta kommuner erbjuder omval men det är viktigt att veta att det inte står i lagen att kommunen måste erbjuda ett omval. Om kommunen gör det så kan man säga att ”omvalet” är det verkliga valet. Poängen med det första valet är att skolorna ska kunna planera sin verksamhet efter hur eleverna väljer. Det hoppas jag att studie- och yrkesvägledarna ute på skolorna har informerat sina elever om.

Vad ska man göra om man ångrar sitt första val?

– Då gör man valet igen helt enkelt. Men om du gör ett omval såmåste du se till att allt görs korrekt, att du skriver ut blanketten och skriver under. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker.

Vad händer om man inte gör något omval alls?

– Då är det ditt första val som gäller.

 

Här kan du fråga Kicki Lodin och Friskolornas riksförbunds jurister om skolvalet

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter