Ett klokt gymnasieval börjar i yrket

#

YMRIS Det bästa sättet att hjälpa ungdomar att välja är att visa vilka yrken som finns. Det säger Marja Witt på YRMiS Yrkesguiden, en ideell förening som inspirerar och hjälper unga att välja en utbildning som leder till ett arbete som de kommer att trivas med.

YRMiS, som står för Young Role Models in School, vägleder unga till genomtänkta studie- och yrkesval med hjälp av kortfilmer. I filmerna beskriver personer sina yrken och olika arbetsgivare berättar vad de har att erbjuda och efterfrågar. På sidan finns också ett ”lärarrum” där skolpersonal kan hämta lektionsförslag om hur de kan integrera undervisning om arbetsmarknaden i skolan.

– Det var genom mina egna barn som jag upptäckte bristen mellan skolan och yrkeslivet och bestämde mig för att försöka göra något åt det, berättar Marja Witt, YRMiS grundare.

I samband med en förstudie där unga intervjuades om framtiden insåg Marja Witt att ungdomarna tänkte omvänt kring studier och arbete. Ungdomarna ville inte börja med att prata om olika utbildningar, för dem var det viktigare att börja i yrket för att sedan ställa frågan: hur kom du dit? Vad de framför allt ville veta var hur det kom sig att man hade blivit det man hade blivit. Och de ville hellre se film än läsa text.

– Så då började vi filma yrken enligt den princip som ungdomarna själva önskade. Vi filmade en person i arbete och så fick hon eller han berätta vad yrket innebär, vad man tjänar och även något om privatlivet. Först därefter kommer vi in på hur man blir yrket, vilka utbildningar man kan gå och så vidare.

Hur vanligt är det att unga människor har en tydlig idé om vad de vill jobba med?

– Det är tyvärr alltför många som inte ens har en aning om vilka yrken som finns. Då blir det givetvis svårt att göra ett genomtänkt val av utbildning. Jag menar att alla har rätt att veta vad de kan jobba med och att vuxenvärlden måste se till att unga tidigt kommer i kontakt med arbetslivet. Att de får besöka och praktisera på företag och kommunala verksamheter, att skolan bjuder in olika yrken och så vidare.

Hur kan man som förälder eller lärare hjälpa unga som ska välja utbildning?

– Ett bra sätt är att uppmuntra dem att titta på olika yrken. Och så kan man börja prata om utbildningar och yrken redan i sjuan, eller ännu tidigare. Jag tycker också att man ska våga vägleda sitt barn om val utifrån vad barnet är bra på och tycker om.

– En annan sak som vi vuxna kan bli bättre på är att sätta ord på våra egna jobb, berätta vad vi gör och hur vi hamnade här.  Tänk bara om alla lärare började prata om sitt yrke och varför de valt det, då kanske lärarkrisen snart skulle vara löst.

Vilka är dina bästa tips till alla niondeklassare som just nu är på väg att söka skola och program?

– Något som många missar är att den som väljer ett praktiskt program ska tänka igenom vilka kurser man väljer som ”elevens val” för att ändå kunna få poäng för högskolestudier. Annars är mitt bästa tips att titta på olika yrken och att ställa sig själv frågan ”Hur ska jag bli självförsörjande?”. Det är en viktig fråga att få med sig i livet och själva meningen med utbildningen. Och att ha roligt så klart!

Här kan du titta på YRMiS filmer om olika yrken och få tips inför gymnasievalet

Se filmen om YRMiS här.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter