Det bästa med skolan är lärarna

#, #

sasha2Sasha Steneram går på Hermods Gymnasium i Malmö med inriktning på Samhällsvetenskap.

- Vad var viktigt för dig när du valde program och skola?

Jag gick tidigare på en stor kommunal skola och även om den hade många traditioner och var bra så kändes vissa delar gammalmodiga. För mig var det därför viktigt med en modern och ny skola och det var en fördel om skolan var lite mindre. Dessutom hade jag aldrig arbetat med datorer i skolan innan, så det kändes jättespännande att datorn var en självklar del i undervisningen på Hermods Gymnasium. Jag menar, inte ens min mamma skriver för hand!

- Vad är det bästa med din skola?

Helt klart lärarna! Man känner verkligen att de arbetar nära oss elever och de är blandat yngre och äldre lärare. Annars är kårverksamheten det roligaste!

- Ja just det, du är engagerad i elevkåren. Vad innebär det och finns det andra föreningar på skolan?

Elevkåren är frånkopplad skolan, till skillnad från ett elevråd. Ändå jobbar vi mycket med gemenskap och stämningen bland oss elever, tex till Alla-hjärtans-dag så skrev vi brev till alla elever på skolan och förra veckan ordnade vi en ”sleep-over” med filmkväll. Jag har dessutom lärt mig massor genom att vi regelbundet går på föreläsningar och samarbetar med elevkårerna på Hermods Gymnasium i Stockholm och Göteborg och styrelsearbetet påminner mycket om att driva ett företag. På skolan har vi även andra föreningar tex trivsel-, idrott, jämställdhets- och lunchutskottet.

- Vad tänker du allmänt om att välja skola? Vilka tips vill du ge de som ska välja gymnasium?

För mig personligen är det viktigt med en skola som har ett unikt koncept och där eleverna har inflytande. Jag var ju med i en referensgrupp redan innan skolan hade startat och fick vara med och påverka val av allt ifrån lärare till lunch och lokalernas utformning. Mina råd till dem som ska välja skola är att läsa på om flera olika skolor, träffa dem på gymnasiemässan och gärna göra besök, skugga, för att verkligen känna efter vad som känns rätt.

- Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag vill läsa på universitet utomlands eller göra någon form av praktik. En sak är säker, jag vill inte arbeta på ett kontor hela dagarna! Antingen vill jag bli samhällsvetare eller entreprenör och arbeta med företagande kopplat till kultur. Jag vill jobba ute i världen!

- Tror du att din utbildning kommer att vara en hjälp på vägen ut i världen?

Jag tror självklart att det program och den inriktning jag läser är ett första steg. Vi på samhällsprogrammet anordnade så kallade kulturdagar där alla elever på skolan bjöds in till en helhetsupplevelse med tex mat från världens alla hörn och vi har redan nu börjat fundera på möjligheterna att koppla vårt gymnasiearbete till en resa utomlands.

Dela på Linkedin Dela på Facebook Dela på Twitter